Wout van den Berg

Wat is de band van wethouder Van den Berg met Bruinisse? Die vraag is makkelijk te beantwoorden: ‘’Ik ben een geboren en getogen bruënaar zegt Wout in een adem. Naar het antwoord op de vraag waarom het er prettig wonen is moet hij iets dieper graven. ‘’De mentaliteit van de inwoners, dat spreekt mij aan. Ondanks dat de visserijgemeenschap maar klein is, kenmerkt deze cultuur het dorp: hardwerkend, nuchter en een no-nonsens mentaliteit’’.

Wout van den Berg

Volgens Wout is er destijds ook op deze manier samengewerkt aan het masterplan. Het eindresultaat was een prachtige foto met een toekomstbeeld voor Bruinisse. Maar toen werd het stil. Iedereen wachtte op de gemeente en de gemeente wachtte op initiatieven. Na een periode van stilte kwam het proces echt op gang. Al pratende werd er gebouwd en het masterplan groeide in de praktijk. Er vonden prachtige ontwikkelingen plaats. De eerste die door zijn gedachten schieten zijn de opgeknapte haven, het woningbouwplan Riekusweel, het nieuwe sportcomplex voor de voetbal en het bedrijventerrein dat groeide. Natuurlijk is er nog werk aan de winkel, maar als we terugblikken dan kunnen we concluderen dat er al ook al veel werk is verzet. Bruinisse wordt steeds mooier.

Overigens lukt dat de gemeente niet alleen, dat  krijgen we alleen voor elkaar als we ook in de toekomst samen met inwoners en ondernemers de schouders er onder blijven zetten. We willen dat beeld op die foto bereiken. De basis daarvoor is het contact en de samenwerking met de ondernemersvereniging en de dorpsraad. Dat zit goed, regelmatig schuiven ze bij elkaar aan tafel om te kijken waar er nog kansen liggen. Wat de wethouder betreft liggen die er vooral in het verbinden van het water en de recreatie. De uitdaging is volgens hem, dat geldt overigens voor het hele eiland, bijvoorbeeld een slechtweervoorziening te realiseren. Hij zegt: ‘’ uit eigen ervaring weet ik dat die creativiteit hiervoor bij de Bruse ondernemers aanwezig is. Ik daag ze daarom uit en beloof ze dat wij goede plannen faciliteren en meedenken. Ik wil wel dingen afmaken, dus eerst het centrum en dan de rest. De eerste stappen, in de vorm van het realiseren van een gezondheidscentrum zijn hiervoor gezet. Ik streef er naar dat de Bruënaren binnen drie jaar praten over een dorpshart’’.