Eerste klimaatdialoog herinrichting Oranjedok

17 mei 2019

Op woensdagavond 10 april waren de bewoners van de Pr. Wilhelminstraat, Beatrixstraat, Irenestraat, Dijkstraat en Steinstraat uitgenodigd om in gesprek te gaan over hoe hun straat dusdanig ingericht kan worden zodat deze ook bestand is tegen effecten van het veranderende klimaat.

Tenslotte speelt de inrichting van een straat een belangrijke rol bij het rekeninghouden met de klimaatverandering.

De Hogeschool Zeeland gaf een presentatie over klimatologische veranderingen en onderzoeken daar naar. De kansen op korte hevige buien in de zomer en langdurige buien in de winter, hitte stress in de zomer en perioden van lange droogte gaan naar verwachting vaker voorkomen. Het advies is daarom om in te steken op een groenere leefomgeving. Groen zorgt voor het opnemen van water, het vasthouden van water, voor schaduw en verdamping en verkoeling bij hitte. Aannemingsbedrijf Van Gelder presenteerde het conceptinrichtingsplan voor de straat en liet zien welke aanpassingen meegenomen zijn die ertoe bijdragen dat er ten opzichte van de huidige inrichting van de straat zo min mogelijk overlast ontstaat als gevolg van de effecten van het veranderende klimaat. Ook werd eventjes aangestipt in welke fases het werk uitgevoerd wordt. DNWG deed datzelfde voor het kabel- en leidingwerk wat zij gaan uitvoeren.

De tweede helft van de avond was er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan. Bewoners kregen de gelegenheid de wensen op het gebied van de herinrichting aan te geven en klachten en ervaringen met de riolering en wateroverlast mee te geven. Daarmee gaan we terug naar de tekentafel. Uiteindelijk moet er een plan liggen waar de bewoners achter staan en dat ook nog eens klimaatbestendig is. Deze zogenoemde klimaatdialoog is georganiseerd vooruitlopend op de grote klimaatdialoog die in het najaar door de gemeente georganiseerd gaat worden voor alle inwoners en ondernemers in Bruinisse.

Lees hier het volledige verslag van de avond.